اشرف‌البلاد

مادر شاه عباس کبیر، خیرالنساء بیگم اشرف الملوک، متولد اشرف (بهشهر) در طبرستان/تبرستان (مازندران) بود.

شاه عباس پس از به سلطنت رسیدن با پایان دادن به نظام ملوک‌اطوایفی در تبرستان مستقیماً حکمرانی تبرستان را هم عهده‌دار شد، نام بهشهر امروزی را به احترام مادرش از «خرگوران» به «اشرف» تغییر داد و تا انتهای دوره‌ی قاجار این شهر «اشرف‌البلاد» نامیده می‌شد. شاه عباس کبیر بسیاری از شهر‌های آن منطقه را رونق داد و شهر‌ اشرف را پایتخت تفریحی تابستانی خود برشمرد.

 تعدادی از کاخ‌ها و عمارت‌های دوره‌ی صفوی در اشرف واقع بوده که بخشی از آنها هنوز هم هست.

اشرف‌البلاد

مجموعه‌ی باغ شاه اشرف یا چهل‌ستون به دستور شاه عباس اول بنا شد که مراسم بارعام و تشریفات در این کاخ برگزار می‌شد. کاخ چهلستون اشرف پس از حمله‌ی محمود افغان دچار آسیب جدی شد و در دوره‌ی نادرشاه افشار مجدداً تجدید بنا صورت گرفت و آنچه امروز در باغ شاه بهشهر با عنوان کاخ شهرداری می‌بینیم، متعلق به دوره‌ی پهلوی اول است که بر شالوده‌ی بنای نادری ساخته شده است.

پس از انتشار بخشی از آلبوم‌خانه‌ی کاخ گلستان به عکس‌هایی از عمارت‌ تخریب‌شده‌ی چهل‌ستون اشرف دسترسی داریم. آگاهیم که بنای مذکور چهل‌ستون بازسازی شده توسط نادرشاه است و متأثر از چهلستون عصر صفوی‌ست.

چهلستون اشرف
چهلستون اشرف

همینطور اولین عکس‌های کاخ صفی‌آباد که در دوران صفوی ساختمان سکونت شاه بوده است و در ارتفاعی سرسبز بنا شده، با مقایسه‌ی تصویر طراحی کاخ صفی‌آباد در سفرنامه‌ی شاردن و عکس‌های دوره‌ی قاجار و آنچه امروز از کاخ می‌بینیم درمی‌یابیم که بنا دچار تغییرات زیادی نشده است و تنها یک بازسازی و احیای اساسی را در دوره‌ی پهلوی اول را از سر گذرانده است.

برای دسترسی به محتوای کامل روی دکمه زیر کلیک کنید.