از سال ۱۳۸۱ آغاز به کار کردیم.

تمرکز اصلی فصلنامه‌ بر شناخت، تحلیل و نقد هنرهای تصویری، از جمله عکاسی، نقاشی، گرافیک، مجسمه و جریان‌های هنری معاصر است و در طول این سال‌ها ویژه‌نامه‌هایی نیز منتشر کردیم که به مسائل کلی‌تری چون مهاجرت، هنر و زمان، هنر و فرهنگ آلمان، هنر جدید چین و… می‌پردازد؛ و مقالات و درس‌گفتارهایی در باب هنر و تاریخ فرهنگ ایران را نیز به چاپ رساندیم و با برگزاری نشست‌ها و سخنرانی‌های متعدد، سعی کردیم در فضای فرهنگی جامعه به‌طور فعال مشارکت کنیم. از سال ۱۳۹۴ وارد فضای مجازی شدیم و مطالب، نقدها و پرونده‌هایی را برای طیف وسیعی از مخاطبان در وبسایت، اینستاگرام و تلگرام نشر می‌دهیم.

معرفی

حرفه: هنرمند فصلنامه‌ای در زمینه‌ی هنرهای تصویری و بیشترِ مطالب آن درباره‌ی نقاشی، عکاسی و نقد و نظریه‌های هنری‌ست که در میان اصحاب هنر مجله‌ای شناخته‌شده است و برای دانشگاهیان مرجعی معتبر به‌شمار می‌آید. این مجله در معرفی هنرمندان و جریان‌های هنر تجسمی پیشگام بوده و بسیاری از هنرمندان ممتاز و جریان‌سازِ خارجی برای نخستین بار در این مجله معرفی شده‌اند. ما معمولاً نگاهی انتقادی بر جریان‌های حاکم در عرصه‌ی هنر معاصر داریم.

تاریخچه

اوایل دهه‌ی هشتاد گروهی از دانش‌آموختگان دانشگاه هنر زمینه‌ی تأسیس مجله‌ای با تمرکز بر هنرهای تجسمی را فراهم کردند. شهریار توکلی در سال ۱۳۸۰ مجوز مجله‌ی حرفه: هنرمند را دریافت کرد. ایمان افسریان، فرشید آذرنگ و بردیا سعدی‌نژاد در کنار شهریار توکلی از بانیان مجله بودند و برای تشکیل مجله از آرای داریوش خادمی و فریدون غفاری بهره بردند. نخستین شماره در تابستان ۱۳۸۱ منتشر شد. نشانِ جدید حرفه: هنرمند را قباد شیوا، گرافیست مشهور ایرانی، طراحی کرده است. از سال ۱۳۸۶ و از شماره‌ی ۲۱، مجید اخگر به جمع دبیران مجله اضافه شد و حدود دو سال بعد، شهریار توکلی همکاری‌اش را با مجله قطع و در همان آمد‌ورفت‌ها، غزاله هدایت به جمع ما اضافه شد. شهریار توکلی حدود ۱۳ سال مدیرمسئول مجله بود. بعد از او، امتیاز مجله به «مؤسسه‌ی غیرتجاری حرفه‌: هنرمند زمان نو» واگذار شد، و مدیرمسئولی مجله از توکلی به ایمان افسریان رسید. از ۱۳۹۷، و از شماره‌ی ۶۹، بخشی با عنوان «دیباچه‌ای بر تاریخ هنر و فرهنگ ایران» به مجله افزوده شد. این بخش آیینه‌ی درس‌گفتارهایِ آریاسپ دادبه، ایران‌شناس و فرهنگ‌پژوه، است. دادبه در نوشته‌هایش سعی می‌کند با هدف تبیین مبانی نظری‌ای مبتنی بر مختصات سرزمینی، مقدمات تاریخ‌نگاری برای هنر ایران را فراهم کند.

روش حرفه: هنرمند

ما با تکیه بر دبیرانْ فصلنامه‌ها و ویژه‌نامه‌ها را تنظیم، تألیف و منتشر می‌کنیم. طی دو دهه دبیران بسیاری آمده‌ و رفته‌اند. در میان آن‌ها مجید اخگر، فرشید آذرنگ، هدا اربابی، ایمان افسریان، شهریار توکلی و نیز غراله هدایت نقش پررنگ‌تری را ایفا کرده‌اند. غیر از این‌ها دبیران دیگری هم بوده‌اند: مازیار اسلامی، مسلم خضری، فرشاد رستمی، علیرضا رضایی‌اقدم، بردیا سعدی‌نژاد، روبرت صافاریان، کیانا فرهودی، شمیم مستقیمی، بهزاد نژادقنبر و مهدی نصراله‌زاده. در سال‌های اخیر تأسیس حساب اینستاگرام و تلگرام و محتواهای تولیدی در آن‌ها پایِ مخاطبان بیشتری را به دایره‌ی خوانندگان و بینندگان مجله باز کرد. در این میان نقش علیرضا احمدی‌ساعی به عنوان دبیر شبکه‌های اجتماعی بسیار پررنگ بود. همچنین وبسایت حرفه: هنرمند از سال ۱۳۹۶، به دبیری علیرضا رضایی‌اقدم، تولید محتوای ویژه‌ی خود را داشته و امکان تهیه‌ی شماره‌های موجود مجله و نسخه‌ی دیجیتال مقالات را فراهم کرده است.

ویژه‌نامه‌ها 

ما در کنار انتشار فصلنامه‌ها، ویژه‌نامه‌هایی را هم منتشر کرده‌ایم: ویژه‌نامه‌ی «هنر قاجار» در ۱۳۸۴؛ ویژه‌نامه‌ی «عصر تجدد» در ۱۳۸۵؛ ویژه‌نامه‌ی «گرافیک‌دیزاین» و «نقاشی و سینما» در ۱۳۸۶؛ ویژه‌نامه‌ی «تبلیغات» در ۱۳۸۷؛ ویژه‌نامه‌ی «تصویرسازی» در ۱۳۸۸؛ ویژه‌نامه‌ی «بهترین عکس‌های عمر ما» و «هنر ما زیر نگاه دیگری» در ۱۳۸۹؛ ویژه‌نامه‌ی «تجربه‌ی تهران» و «نشر و مطبوعات» در ۱۳۹۰؛ ویژه‌نامه‌ی «تداعی‌های هنری» در ۱۳۹۱؛ ویژه‌نامه‌ی «کارت‌پستال و نامه‌نگاری» و «گرافیک معاصر» در ۱۳۹۲؛ ویژه‌نامه‌ی «ماندن یا رفتن» و «هنر معاصر چین» در ۱۳۹۳؛ ویژه‌نامه‌ی «ده هنرمند برگزیده‌ی هنر نوگرای ایران»، «گرافیک و شهر» و «فرهنگ و هنر مدرن آلمان» در ۱۳۹۴؛ ویژه‌نامه‌ی «هنر و معانی جمعی» و «گرافیک دیجیتال» در ۱۳۹۵؛ ویژه‌نامه‌ی «هنر و زمان»، «ژانر تاریخی» و «هنر انتزاعی» در ۱۳۹۶؛ ویژه‌نامه‌ی «هنر امروز ایران: یک نمایشگاه خیالی» و «تایپوگرافی» در ۱۳۹۷؛ ویژه‌نامه‌ی «در میدانِ ۵۷ تا ۹۷» و «هنر شهرهای ایران ۱» در ۱۳۹۸؛ ویژه‌نامه‌ی «از متن هنر، جلد اول» و «از متن هنر، جلد دوم» و « هنر شهرهای ایران ۲» در ۱۴۰۰.

نویسندگان و مقالات

تاکنون حدود سه‌هزار مقاله در مجموعه‌ی حرفه: هنرمند تألیف و ترجمه شده است. ده‌ها نویسنده و مترجم برای ۸۰ شماره‌ی حرفه‌: هنرمند نوشته‌اند. از میان نویسندگان ثمیلا امیرابراهیمی، خیزران اسماعیل‌زاده، فائقه بقراطی، باوند بهپور، رویین پاکباز، وحید حکیم، تورج حمیدیان، آریاسپ دادبه، محمد رضایی‌راد، روبرت صافاریان، مهران مهاجر، مهدی نصراله‌زاده، منصور هاشمی، محمدرضا یگانه‌دوست و منا زهتابچی پُررنگ‌تر بوده‌اند و از اندیشمندانی چون مراد فرهادپور، داریوش شایگان، امید مهرگان، بابک احمدی، رامین جهان بیگلو و… نیز مطالبی منتشر کرده‌ایم. در میان مترجمان مجله هم بیشترین همکاری‌ها با  ابوالفضل توکلی شاندیز، مهدیه کرد، صالح نجفی، گلنار نریمانی، مریم اطهاری و… بوده است.

همکاران حال حاضر ما
مدیر‌مسئول:

ایمان افسریان

هیئت دبیران نشریه و وبسایت:

ایمان افسریان، مجید اخگر، علیرضا رضایی‌اقدم، هدا اربابی، مسلم خضری، فرنوش جندقیان

همکاران وبسایت و شبکه‌های اجتماعی:

سحر مغانکی، مسلم خضری، فرنوش جندقیان، فروغ خبیری، علی معتمدی، صبا تقوی، مریم مظفری، امیرعلی گلبن

مدیر اجرایی:

صحرا محمدیان پورامجدیان

ویراستار و نمونه‌خوان:

مریم مظفری

سازمان آگهی‌ها:

شیوا خالصی، عسل نقی‌زاده، ملیکا صفایی

گرافیست:

مهدی اسدی

مدیریت تولید:

شرکت چاپ و نشر هنر معاصر

سوابق همکاری با حرفه: هنرمند

شهریار توکلی: مدیرمسئول و دبیر بخش عکاسی از ۱۳۸۱ تا ۱۳۹۴

ایمان افسریان: عضو شورای سیاست‌گذاری، دبیر بخش نقاشی و سردبیر چند ویژه‌نامه از ۱۳۸۱ تاکنون، مدیرمسئول از ۱۳۹۴ تاکنون

مجید اخگر: عضو شورای سیاست‌گذاری، نویسنده، مترجم و دبیر بخش نظریه و هنر جدید و سردبیر چند ویژه‌نامه از ۱۳۸۵ تاکنون

هدا اربابی: عضو شورای سیاست‌گذاری، نویسنده و سردبیر ویژه‌نامه‌ی شماره‌ی ۵۰ از ۱۳۸۷ تاکنون

غزاله هدایت: عضو شورای سیاست‌گذاری، نویسنده و دبیر بخش عکاسی از ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸

فرشید آذرنگ: نویسنده، مترجم و دبیر بخش نظریه و هنر جدید از ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۵

فرشاد رستمی: مدیر هنری از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸ و سردبیر ویژه‌نامه‌های گرافیک

مهدی نصراله‌زاده: نویسنده، مترجم و دبیر از ۱۳۸۵ تاکنون

علیرضا رضایی‌اقدم: نویسنده و دبیر از سال ۱۳۹۳ تاکنون

شمیم مستقیمی: دبیر بخش حرفه: نویسنده و سردبیر ویژه‌نامه‌ی شماره‌ی ۳۶ از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳

مسلم خضری: نویسنده و دبیر از سال ۱۳۹۳ تاکنون

علیرضا احمدی‌ساعی: نویسنده و دبیر شبکه‌های اجتماعی از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۹

بهزاد نژاد قنبر: دبیر بخش نقد فصل از ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵

بردیا سعدی‌نژاد: مدیر هنری و دبیر بخش سینما در سال‌های ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲

روبرت صافاریان: دبیر بخش سینما از ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴

کیانا فرهودی: دبیر بخش عکاسی در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳

لیلا پوربابک: مدیر اجرایی، مدیر امور مالی و اداری از ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۸

پریسا امت‌علی: طراح گرافیک و مدیر هنری از ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۹

صحرا امجدیان: مدیر سازمان آگهی‌ها و مدیر اجرایی از ۱۳۸۹ تاکنون

همکاران بخش اجرایی که بیش از دو سال همراه حرفه: هنرمند بوده‌اند:

سعید قراخانی، شهرزاد روایی، آرزو پنجه‌شاهی، روناک ربیعی، مهدی خندان، محمد شهابی، گلکو حریری، گلارا جهانیان، ویدا شهراب، نیلوفر فرهود، مریم مظفری، فاطمه موحدنژاد، نگار مختاری، شیوا خالصی، عسل نقی‌زاده و سحر مغانکی.

حرفه: هنرمند از گذشته تا کنون
هسته اولیه شکل گیری مجله، نیمه اول دهه هشتاد. از راست: فرشید آذرنگ، مانی غلامی، شهریار توکلی، ایمان افسریان و فریدون غفاری
هسته اولیه شکل گیری مجله، نیمه اول دهه هشتاد. از راست: فرشید آذرنگ، مانی غلامی، شهریار توکلی، ایمان افسریان و فریدون غفاری
در جریان چاپ شماره ۲ فصلنامه، ۱۳۸۱. از راست: بردیا سعدی‌نژاد، سعید قراخانی و شهریار توکلی
در جریان چاپ شماره ۲ فصلنامه، ۱۳۸۱. از راست: بردیا سعدی‌نژاد، سعید قراخانی و شهریار توکلی
نیمه اول سال ۱۴۰۱. از راست به چپ: مسلم خضری، سحر عابدینی، علیرضا رضایی‌اقدم، ایمان افسریان، فروغ خبیری و فرنوش جندقیان
نیمه اول سال ۱۴۰۱. از راست به چپ: مسلم خضری، سحر مغانکی، علیرضا رضایی‌اقدم، ایمان افسریان، فروغ خبیری و فرنوش جندقیان
سبد خرید۰ محصول