در چند سال اخیر، در فقدان تقریباً کامل مجلات و فضاهایی که نقد و نوشتاری در مورد نمایشگاه‌ها و اتفافات هنریِ روز بنویسند، اکثر نمایشگاه‌ها بدون حرف و حدیثی می‌آیند و می‌روند، کسانی کارها را می‌بینند، خوش و بشی با آشناها می‌کنند، و به خانه برمی‌گردند. در این فضا، شاید خرید و فروش آثار یا رزومه‌ی آن‌ها که به دنبال ساختن رزومه‌اند لطمه‌ی چندانی نبیند (و چه بسا از این فضای غیرانتقادی منتفع شوند)؛ اما آن‌چه بدون شک لطمه می‌بیند تجربه شدن، فهمیده شدن، و قضاوت آثار است، که به نظر می‌رسد ــ دست‌کم تا آن‌جا که کیفیت آثار و آینده‌ی هنر ایران در میان باشد ــ مهم‌ترین هدف از برگزاری نمایشگاه و دیگر رخدادهای هنری است. این فضای خاموشی، گذران، و سودجویی و خودمحوری را باید مختل کرد.

نصرت‌اله مسلمیان نقاشی است که از چند دهه پیش به طور مستمر سرگرم کار و شکل بخشیدن به زبانی تصویری بوده است، بدون آن‌که در سال‌های اخیر در مورد فحوا، دلالت‌ها، و حدود و ثغور و کم‌و‌کیفِ نقش‌مایه‌ها و عناصر معناساز و مشارکت ویژگی‌های بصری کار او در این سازوکار انتقال معنا/تجربه، بحث چندانی در گرفته باشد. تازه او، از این نظر، از خوش‌اقبال‌ترین هنرمندان ایرانی است! در دهه‌های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ او در صدر کسانی بود که توجه هنری‌نویسان و حتی نویسندگان و روشنفکران را به خود جلب می‌کرد و در موردش نوشته می‌شد؛ و در سال‌های پس از آن هم گفتگوهای کوتاه و بلندی با او به چاپ رسید. اما از بیشتر این تلاش‌ها سال‌ها گذشته است، و بعید است نسل جدید گالری‌روها اطلاع چندانی از آن‌ها داشته باشند. حالا همه چیز در خاموشی برگزار می‌شود، و ــ با خودم فکر می‌کردم ــ اگر فردی کنجکاوی آن را داشته باشد که در یکی از نمایشگاه‌های او از بینندگانی که بسیاری از آن‌ها اهل هنر هستند بخواهد اندکی در مورد تجربه یا معنای تصاویری که می‌بینند بگویند، اگر اساساً پاسخی در کار باشد، احتمالاً پاسخ‌ها اشتراک چندانی با یکدیگر، یا تماس چندانی با تصاویر، نخواهند داشت!

بنا بر همه‌ی این‌ها، تصمیم گرفتیم با مسلمیان به گفتگو بنشینیم، و بکوشیم فراتر از حرف‌های کلی و باری‌به‌هر‌جهت، کمی به آثار او نزدیک شویم و از جزئیات و دقائق تصاویر و سازوکار رسیدن به آن‌ها سخن بگوییم. البته که این کار، به دلائل مختلف، از جمله بی‌میلی خود هنرمندان به تدقیق و تحدید کاری که می‌کنند، کار ساده‌ای نیست. باید دید که تا چه حد در این کار موفق بوده‌ایم.

م. ا.

برای دسترسی به محتوای کامل روی دکمه زیر کلیک کنید.