مهران مهاجر (متولد ۱۳۴۳) عکاسی را از آغاز دههی ۱۳۶۰ آغاز کرد. او دانشآموختهی عکاسی در دورهی کارشناسی و زبانشناسی همگانی در دورهی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران است. طی این سالها چشم و ذهن او بیشتر معطوف به سازوکار زبان دوربین و کنکاش با مرزهای آن بوده است. مهاجر کارهایش را به شکل انفرادی در ایران و به شکل گروهی در ایران و بیرون از ایران در سه دههی اخیر به نمایش گذاشته است.
مهران مهاجر در امتداد فعالیتهای کسانی چون احمد عالی و یحیی دهقانپور، بر ظرفیتهای بیانگر و زیباشناسانهی عکاسی در چارچوب هنرهای تجسمی پای میفشارد و طی چند دهه بدنهی کاری منسجمی را در میان عکاسان هنری ایران شکل داده و بر عکاسان نسلهای بعدی تأثیر چشمگیری نهاده است. مهران مهاجر در مقالات اخیرش به مدد نظریات عکاسی از سویی و سنت عارفانهی ادب زبان فارسی از سویی دیگر، به خوانش عکسها میرود، و میکوشد از جزئیات تصویر عکاسی، کلیات و پیوندها و معانی را فراچنگ آورد.
مهران مهاجر معلم عکاسی و مترجم و نویسنده نیز هست. او عضو هیأت علمی دانشگاه تهران است و نزدیک به سه دهه سابقهی تدریس در دانشگاههای تهران را دارد. وی چند کتاب در حوزهی نقد ادبی و عکاسی نوشته و ترجمه کرده است. «به سوی زبانشناسی شعر» (با محمد نبوی)، «واژگان ادبیات و گفتمان ادبی» (با محمد نبوی) و «دانشنامهی نظریههای ادبی معاصر» (با محمد نبوی) از کتابهای در زمینهی نظریهی ادبی هستند. نوشتههای او دربارهی عکاسی عمدتاً در مجلهی حرفه: هنرمند چاپ شدهاند. تهران بیگاه (۱۳۹۳)، بین و لابین (۱۳۹۵)، هوای زمین (۱۳۹۷)، از کتابهای عکس او هستند و کتابهای بایگانی و تن (۱۳۸۸)، عکاسی (۱۳۹۰)، عکاسی: درآمدی انتقادی (۱۳۹۰، همراه با محمد نبوی و دیگران)، مفاهیم بنیادی تاریخ هنر (۱۳۹۵، همراه با محمد نبوی) از ترجمههای او در زمینهی هنر و عکاسیاند.
برای دریافت مقالهها و یادداشتهای مهران مهاجر در حرفه: هنرمند روی هر لینک کلیک کنید.
سه نفر روی نیمکت / گفتوگوی جمعی مهران مهاجر، مسعود اسکندری و فرهاد فخریان
نحو عکاسانه / گفتوگو با مهران مهاجر
پرسهزدن در بازیگوشیهای قاجاری
خردهفرهنگهای دنیایی بیش و کم مردانه
شرق از غرب / شادی قدیریان در گفتوگو با ایمان افسریان و مهران مهاجر
یادداشتهایی از نیره حقیقی، مهران مهاجر، مرتضی ممیز، لیلی گلستان و شرمین نادری
یادداشتی در باب «بیتاریخی عکاسی ایران؟»
نقدی بر نمایشگاه مهران مهاجر / سحر عسگری
آنِ کشف نادیدگی؛ نگاهی به «عکسهای جدیدتر» محمدرضا میرزایی
حال مدام نقاشی در تنگنای رقص خطوط
پیشآمد زیبایی؛ نگاهی به امکانات بیانی و صوری در عکسهای شخصی و خانوادگی
الف و یای زندگی در عکس؛ یادگارهای جاسم غضبانپور
گل کاغذیهایی که نسوختند / گفتوگوی غزاله هدایت و مهران مهاجر با جاسم غضبانپور