حمید سوری: در خصوص عنوان نمایشگاه باید عرض کنم New Art یا هنرهای جدید، از آن جهت انتخاب شد که خواستیم در میان هنرهایی که مثل نقاشی، مجسمهسازی، عکاسی و... که برای خودشان جایگاهی دارند، برای خودشان انجمنی دارند، بینالی دارند و لذا نمایشگاههای خاص خودشان را دارند، به هنرهایی بپردازیم که طی چهار دهۀ اخیر، در جهان، مطرح شدهاند و هنرهایی مثل نقاشی، مجسمهسازی، را تحتالشعاع قرار دادهاند.
این عنوان فکر میکنم عنوان فراگیری است. چرا که زیرمجموعههایی که مورد توجه ما بوده مثل؛ ویدئو آرت، اینستالیشن، فتوآرت یا آدیوآرت را میتوانسته به خوبی دربر بگیرد. تعداد آثاری که به عنوان طرح برای این نمایشگاه رسید خیلی زیاد بودند. اما برای ما مهم این بود که در این محدودهها بگنجند. آثار هنریای که بینالهای خاص خود را دارند را در این نمایشگاه نپذیرفتیم. لزوم چنین نمایشگاهی فکر میکنم بحث خیلی عمدهای باشد و بیشتر بتوانیم برایش وقت بگذاریم.
این نیازهای جدید بالطبع با فلسفۀ جدید، با فرهنگ جدید، با وضعیت صنعتی جدید، هم میزان و مترادف بود. هنرمندان ناچار بودند برای بیان مفاهیم جدید در مبارزه با فضاهایی که به طور سنتی هنر را در اختیار خودشان داشتند مثل گالریها و موزهها مبارزه کنند. در واقع، باید هنر ویژۀ خودشان را به وجود بیاورند.
در این دورۀ تاریخی غرب، این اتفاق افتاد و یکی دو دهۀ بعد دیدند که این اتفاق میمونی بود و باید ادامه پیدا کند. اما نباید به قیمت از بین رفتن نقاشی باشد، به قیمت از بین رفتن مجسمهسازی باشد. آنها دوباره احیاء شدند و در کنار هم، این تنوع رسانههای مختلف هنری را دامن زدند.
حمید سوری در ادامه: در ارتباط با ایران باید بگویم که ما اگرچه آن شرایط اجتماعی، اقتصادی، صنعتی، تکنولوژی و فلسفی را نداریم. اما تا حدی هم از آن شرایط تأثیر گرفتهایم، درست است که هنوز پساصنعتی نشدهایم اما تبعات اینترنت، موبایل، ماهواره و غیره به خوبی اینجا حس میشود. ما نمیتوانیم مانند گذشته به نابگرایی ادامه بدهیم. حتی در محدودههای فرهنگی خودمان هم نمیتوانیم فقط و فقط به سنت و مسائل بومی خودمان بپردازیم.
به هرحال جهانی شدن در گوشه و کنار جهان تأثیر خودش را میگذارد. ما که دچار این فضا شدهایم بالطبع نمیتوانیم فقط و فقط آثاری را با رسانههای قدیمی خودمان به وجود بیاوریم. اتفاقاً به نظر من این رسانهها و این رویکردهای جدید از رویکردهایی هستند که مناسب و متناسب با نیازهای فرهنگهای مختلف و فرهنگهای بومی است.
پس چرا ما خودمان در جهت معرفی اینگونه کار برنیائیم. مسئلۀ ما اینجاست که میتوانیم نسبت به دورههای مختلف فرهنگی خودمان نگاه انتقادی داشته باشیم، مدرنیسم وارد ایران شد.
برای دریافت مقاله روی گزینهی خرید کلیک کنید.
برای دیدن تمام مقالات حمید سوری اینجا را کلیک کنید.