مستند “مونک در دوزخ” / “Munch in hell” به روایت زندگی ادوارد مونک، نقاش و چاپگر نروژی میپردازد. هنرمندی که در سایهی سنگین سمبلیسمِ آن روزگار، از منادیانِ اصلی اکسپرسیونیسم سدهی بیستم بود. آثارش تداعیگر روحیهی شمالی بود که بیشترین تاثیر را بر هنر اسکاندیناوی و آلمان گذاشت.
مستند مونک در دوزخ داستان ناگفتهی زندگی نقاش نروژی، ادوارد مونک است. این مستند با توسل به نوشتهها، نامهها و دستنویسهای موجودش که خود مونک برای زندگینامهاش نوشته بود، تلاش میکند به بیان زوایای ناگفتهی زندگی او بپردازد. در این مستند استیگ اندرسن میکوشد به مدد بررسی آثار این هنرمند به جانمایهی دغدغههای پسِ تصاویرش دست یابد. تصاویری که حامل رنجِ خالقاش در جان نورها و تاریکیهای ویژهی او است. آنگونه که خودش میگوید: «در هنر من نیاز مبرم به کشیدنِ نور به درون تاریکی است برای خودم و برای بشر.
این مستند با تصویری از بارش دانههای برف در دل تاریکی آغاز میشود. دانههایی که حکم نورهای گاه به گاهِ آثار مونک در دل تاریکیهای دائماش را دارند. بر روی تصویر، صدای بارولف استنشن، مجموعهدار هنری، در یک گفتوگوی رادیویی در سال 1959 شنیده میشود: «وظیفهی هنرمند دیدنِ چیزهایی که همه میبینند، نیست. یا گفتن چیزهایی که ما خودمان میدانیم. وظیفهی هنرمند باز کردنِ چشمان ما به روی چیزهایی است، که از دید دیگران پنهان میمانند.» این درست همان چیزی بود که ادوارد مونک میخواست: «تصویر کردنِ دیگران آنگونه که بودند، نه آنگونه که نشان میدهند.
پیشنهاد مطالعه: مقالهی «ادوارد مونک و اولویّت هراس» به قلم ساندرو بکولا
*لینک تماشای این فیلم، بعد از خرید، در رسید خرید و ایمیل دریافتی از سایت حرفه: هنرمند قابل مشاهده است. با کلیک بر روی لینک «مشاهده در هاشور» میتوانید فیلم را به صورت آنلاین و به مدت یکسال در سایت هاشور تماشا کنید.
سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.