تاریخ هنر ایران / Iranian Art History

تاریخ هنر ایران زمین سابقه‌ای به درازای تاریخ تمدن در پهنۀ جغرافیایی ایران بزرگ دارد. سده‌ها یا حتی هزاره‌ها پیش از ورود قوم آریایی، اقوام آسیایی که بومیان نخستین این سرزمین بودند و در نقاط گوناگون این پهنۀ جغرافیایی ساکن بودند، دارای تمدن و فرهنگ پیشرفته‌ای بودند و آثار هنری و معماری از خود بر جای گذاشته بودند که بعدها آریایی‌ها برخی از ویژگی‌های آن را اقتباس کردند. رویین پاکباز در دایره المعارف هنر به این موضوع اشاره می‌کند و می‌نویسد:

«اقوام آریایی محتملاً از اوایل هزاره یکم پ.م. در فلات ایران استقرار یافتند و نام خود را بر آن نهادند. اما قدمت تمدن و فرهنگ در این خطه به چند هزار سال قبل از ورود آریاییان بازمی‌گردد.»

دیباچه‌ای بر تاریخ هنر و فرهنگ ایران (گفتار سیزدهم) / آریاسپ دادبه

the speach about iranian history

حماسه‌ی آبادانی / ایمان افسریان

کاشی هشت‌پر، ایران، قرن هشتم قمری

ویدئو: ناگهان آبی

دیباچه‌ای بر تاریخ هنر و فرهنگ ایران (گفتار دوازدهم) در ویژه‌نامه آرت و کرافت حرفه: هنرمند شماره‌ی 81 / زمستان 1401

دیباچه‌ای بر تاریخ هنر و فرهنگ ایران (گفتار دوازدهم)/ آریاسپ دادبه

مقدمه ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 در فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

مقدمه

قزوین ،مرز دیداری / محمدمهدی چیت‌سازها در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

قزوین، مرز دیداری / محمدمهدی چیت‌سازها

«کاش» در دلِ «کاشان» / الناز نجفی در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

«کاش» در دلِ «کاشان»/ الناز نجفی

هنر در کاشان: رابطه‌ی سنخ تخیل و اقلیم / پیمان گرامی در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

هنر در کاشان: رابطه‌ی سنخ تخیل و اقلیم / پیمان گرامی

آندره سِوروگین / نقاش ارمنی / ارمنی‌تبار‌ها در صحنه‌ی هنرهای تجسمی ایران / روبرت صافاریان در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

ارمنی‌تبار‌ها در صحنه‌ی هنرهای تجسمی ایران / روبرت صافاریان

ارمنی‌های ایران؛ جُستاری در معماری ارامنه‌ی ایران / آرماند دِرور در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

ارمنی‌های ایران؛ جُستاری در معماری ارامنه‌ی ایران / آرماند دِرور

در هنر برگزیده‌ی یزدانم؛ هنر ایالت یزد روی ترازو؛ از دور تا امروز / مجتبی مهرعلی‌کردبچه، صحرا طباطبایی در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

در هنر برگزیده‌ی یزدانم؛ هنر ایالت یزد روی ترازو / مجتبی مهرعلی‌کردبچه و صحرا طباطبایی

مروی بر تحولات نقاشی معاصر استان سمنان / غلامرضا سماوی و محمدحسن جواهری در ویژه‌نامه هنر شهرهای ایران 2 فصلنامه حرفه: هنرمند شماره‌ی 80 / پاییز و زمستان 1400

مروری بر تحولات نقاشی معاصر استان سمنان/ غلامرضا سماوی و محمدحسن جواهری

بنابراین اصطلاح تاریخ هنر ایران دربرگیرندۀ طیف بسیار وسیعی از آثار هنری و معماری است که ساکنان بومی این سرزمین و اقوام مهاجری که به آن وارد شدند، در طول تاریخ آن خلق کرده‌اند و از خود به یادگار گذاشته‌اند. این آثار به لحاظ تاریخی، از دورۀ پیشاتاریخی تا سده‌های اخیر را شامل می‌شود و به لحاظ جغرافیایی، در سرتاسر ایران بزرگ یا پهنۀ ایران فرهنگی، پراکنده است.

از صخره‌نگاری‌های غارهای هومیان، دوشه و میرملاس تا شکل‌گیری تمدن تپه سیلک کاشان و تپه حصار دامغان

شگفت آنکه در گذر این هزاره‌ها و سده‌ها و با وجود تنوع قومی و تحولات شگرف سیاسی و اجتماعی، هجوم‌های مکرر و مهاجرت‌ اقوام گوناگون به داخل این سرزمین، پاره‌ای از سنت‌های دیرین هنری پایدار و مانا مانده است. بنابراین هنر ایرانی پشتوانۀ تاریخی عظیمی دارد که از آغاز انقلاب شهرنشینی در ایران بالیده است و برقرار بوده است.

بر اساس یافته‌های باستان‌شناسان، اهالی این سرزمین کشاورزی و اهلی‌کردن حیوانات را از حدود هزاره‌ی ششم پ.م. آغاز کرده‌اند. اما در نواحی مجاور دریای خزر آثاری به دست آمده که سابقۀ آن‌ها به هزاره‌ هفتم پیش از میلاد می‌رسد. باستان‌شناسان صخره‌نگاره‌های پارینه‌سنگیِ غارهای هومیان (مربوط به هزاره‌های هفتم تا یکم پیش از میلاد)، دوشه مربوط به هزاره ششم پیش از میلاد و میرملاس (مربوط به هزاره دهم پیش از میلاد) که همگی در نواحی غربی و شمال غربی لرستان واقع هستند را در زمرۀ قدیمی‌ترین آثار مکشوف در فلات ایران به شمار می‌آورند.

تصوی-راست-صخره-نگاری-غارهای-دوشه-لرستان-تصویر-چپ-صخره-نگاری-غارهای-هومیان-لرستانتصویر راست: بخشی از صخره‌نگاری‌های غار دوشه، خرم‌آبادِ لرستان، ۶هزار ق.م. | تصویر چپ: بخشی از صخره‌نگاری‌های غارهای هومیان، کوهدشتِ لرستان، ۷هزار ق.م.

از میانۀ هزاره پنجم پیش از میلاد، تمدن‌های نوسنگی در بخش‌های مرکزی و شمال شرقی ایران شکل گرفت و مراکز بزرگ تمدنی همچون تپه سیلک کاشان (هزاره پنچم پیش از میلاد) و تپه حصار دامغان (هزاره چهارم تا اول پیش از میلاد) به وجود آمد.

دوران مفرغ و پادشاهی عیلامیان

در دوران مفرغ در ایران کانون‌های فرهنگی در مناطقی چون استرآباد گرگان و تپه حصار وجود داشت. ولی شوش پایتخت پادشاهی عیلام، عمده‌ترین مرکز سیاسی و تجاری محسوب می‌شد. عیلامیان از اواسط هزاره‌ی سوم پ.م. ائتلافی از دولت شهرها را تحت تابعیت یک پادشاه تشکیل دادند. آن‌ها در ابتدا خط تصویری و سپس نوعی خط میخی به کار می‌بردند. همواره با سومری‌ها و بابلی‌ها ارتباط داشتند و کاوش‌ها هنوز ویژگی‌های تمدن عیلامی را به‌طور کامل روشن نساخته است. ولی به نظر می‌رسد که تمدن مزبور با وجود همانندی با تمدن‌های بین‌النهرین از لحاظ مذهب، زبان و دیگر جنبه‌های فرهنگی ویژگی‌های مستقلی داشته است.

اطلاعات و آمار عددی درباره تاریخ هنر ایران

سالشمار تاریخ هنر ایران بر اساس تاریخ‌نگاری آریاسپ دادبه

حقیقت عددیتوضیحات
۱۰,۰۰۰ تا ۸,۰۰۰ سال پیش از میلاددوران تکوین: تدوین ایدۀ بزرگ؛ انقلاب بزرگ و شکل‌گیری زیست دهقانی
۱۰,۰۰۰ تا ۵,۰۰۰ سال پیش از میلادنیمۀ اول دوران تکوین: دوران شکل‌گیری اساطیر مشترک؛ تلاش برای اهلی‌کردن آتش، دانه و دام
۵,۰۰۰ تا ۱,۰۰۰ سال پیش از میلادنیمۀ دوم دوران تکوین: شکل‌گیری جوامع دهقانی
۸۰۰ تا ۲۰۰ سال پیش از میلاددوران تأسیس؛ تأسیس ساختار شاهنشاهی؛ وحدت درعین کثرت: دبستان پارسایی یا مکتب پارسایی؛ تولد مفهوم تازه‌ای از حکمرانی؛ شکل‌گیری ساختار مدولار در نسبت کل به جزء؛ تنظیم دستگاه دیوانی
۲۰۰ سال پیش از میلاد تا ۱,۲۰۰ میلادیدوران آمیختگی؛ آمیزش فرهنگ دهقانی با سرشت یونانی و عتیق: دبستان پارسایی یا سبک نوپارسایی نوین؛ عصر ظهور ادیان تبشیری؛ مهاجرت‌های بزرگ فرهنگی
۷۵۰ تا ۱,۲۰۰ میلادیمکتب خراسانی و رازی؛ دوران نوزایی فرهنگ ایران: رونق دانش و فلسفه؛ حماسه‌سرایی و شکوفایی هنرها؛ تجربۀ شکست‌ها و انتقال نبرد از میدان تهاجم به میدان اندیشه و فرهنگ
۱,۲۰۰ تا ۱,۸۰۰ میلادیدوران دولت فرهنگ؛ واریز سرمایه‌ها به میدان فرهنگ: تغییر آرایش قدرت‌های جهان با کشف آمریکا؛ تأسیس‌ها و ویرانی‌های مداوم در ایران؛ تداوم ایران در فرهنگ؛ اوج‌گیری روح تغزل و تصوف؛ ظهور سبک‌های متعدد
۱,۸۰۰ میلادی تاکنوندوران تجدد؛ رویارویی با جهان مدرن: تغییر مناسبات قدرت در جهان؛ شکست‌های نظامی؛ مدارس جدید و جنبش مشروطه؛ سبک بازگشت (تهران)

اما تاریخ هنر ایران را چطور بشناسیم؟

یکى از بایسته‌ترین نتایجى که باید از پژوهش‌ها درباره‌ی تاریخ هنر ایران گرفت، توضیح دوران‌ها یا دوره‌بندى تاریخِ اندیشه و فرهنگ ایران است. توضیح و تبیین دوران‌هاى فکرى ایران به گونه‌ای است که مدخل آگاهى ما نسبت به گسست‌ها و تداوم فرهنگى در عین گسست‌هاست. چون اصولاً تاریخى بودنِ یک نص فکرى و تحول درونى آن وابسته به شناخت تحول آگاهى و توضیح «تداوم در عین گسست‌هاى آن ا‌ست».

باید در نظر داشت «تاریخ هنر ایران» گستره‌ای بس طویل را به همراه خود دارد. و برای شناخت آن نیاز به مطالعه‌ای دقیق و همه‌جانبه است.

به همین دلیل، ما در سلسله درس‌گفتارهای تاریخ هنر ایران به قلم آریاسپ دادبه در تلاش بوده‌ایم تا به این شناخت نزدیک شویم.
تاریخ-هنر-ایران-آریاسپ دادبه-درس-گفتار-11-1

درسگفتارهای تاریخ هنر ایران

آنچه در درس‌گفتار تاریخ هنر ایران در ذیل نام «ایران» آورده‌ایم، نه منطقه‌ای با مرزهای سیاسی، بلکه اشاره به یکی از پنج کانون مؤسس است. این منطقه در طول تاریخ چند هزاره‌ی خود در عین تداوم، تحولات متعددی را از سر گذرانده است. دوران تکوین و زایش نخستین این کانون با نوعی چرخش در نظام اندیشه در انقلاب کشاورزی آغاز می‌شود. چرخشی که مسیر اجتماعات انسانی را به کلی و برای همیشه دگرگون کرد. تحولات بعدی که قابل دسته‌بندی در چندین دوره‌ی فراز و نشیب تاریخی هستند، موجبات سقوط‌ها و نوزایش‌هایی را فراهم آورده‌اند. البته این دوره‌ها لزوماً با الگوهای اروپایی دوره‌بندی قرون وسطی و رنسانس همخوانی ندارد.

به این سبب دست‌وپنجه نرم‌کردن با نام‌گذاری‌های موجود، و مفهوم‌پردازی در قالب وضع اصطلاحات جدید، از دیگر شاخه‌هایی‌ست که در این درس‌گفتارها برای آن کوشش شده است. در کنار این بخش‌های نظری، خواننده جابه‌جا به نمونه‌هایی از تاریخ هنر ایران برخواهد خورد که در سایه‌ی آن‌ها مؤلف سعی در روشن‌تر کردن مفاهیم دارد.

«درسگفتارهای تاریخ هنر ایران» تلاشی برای فراهم‌آوردن مقدمات تاریخ‌نگاری فرهنگ و هنر ایران است. از منظری که به اعتقاد آریاسپ دادبه در تاریخ هنر ایران مغفول افتاده است. این سلسله‌ گفتارها با اشاراتی به نقد تاریخ‌نگاری‌هایی که تاکنون درباره‌ی هنر ایران عرضه شده است آغاز می‌شود. در خلال گفتارهای بعدی مؤلف تلاش دارد از مجرای آگاهی امروزین نقطه‌ی دیدی به خوانندگان عرضه کند که از طریق آن مواجهه با جنبه‌های متکثر این فرهنگ برای ما به نحوی قابل توضیح، مرتبط با هم، و معنادار شود.

مروری بر تاریخ هنر ایران

ایران یکی از باستانی‌ترین و غنی‌ترین تاریخچه‌های هنری در جهان را داراست. از زمان تمدن‌های باستانی مانند هخامنشیان، آخمنیدیان، سلوکیان، پارتیان، ساسانیان، تمدن اسلامی و تمدن ایرانی-اسلامی، هنر ایران به عنوان یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین جاذبه‌های فرهنگی و هنری در جهان شناخته شده است.

تاریخ هنر ایران از هزاران سال قبل از میلاد آغاز شده است. نخستین نمونه‌های هنری در ایران مربوط به دوره هخامنشی است که شاهکارهایی همچون پرده‌های گلدوزی شاهنشاهی، سکه‌ها و آثار سنگی به وجود آورد. در دوران سلوکیان، تأثیر هنر یونان با ایرانیان مخلوط شده و معماری و نقاشی‌هایی با الهام از هر دو فرهنگ به وجود آمد.

نقش-برجستهٔ-آجری-شیر-کاخ-آپادانا-شوش-کاخ-داریوش-بزرگ-۵۱۰ سال پیش-از-میلاد-موزهٔ-لوور-تاریخ-هنر-ایراننقش‌برجستهٔ آجری شیر،کاخ آپادانا (کاخ داریوش)، شوش،۵۱۰ ق.م. محل نگهداری: موزهٔ لوور

با سقوط سلوکیان و ظهور دودمان پارتیان، هنر ایران تحت تأثیر شاهکارهای هنری آنان قرار گرفت. دوران ساسانیان نیز هنر ایران را تحت تأثیرات مذهبی قرار داد و هنری با تمرکز بر رنگ‌های قوی و شکوهمندی به وجود آورد. با ظهور اسلام و تشکیل دولت‌های اسلامی در ایران، هنر ایرانی و هنر اسلامی با یکدیگر تعامل کردند و از طریق معماری، نقاشی، خطاطی، گلدوزی و سفالگری به اوج خود رسیدند.

هنر ایرانی در دوران صفوی نیز با شکوه و بزرگنمایی به توسعه رسید. تمدن قاجار نیز هنر ایران را در زمینه‌های مختلفی مانند نقاشی، گلدوزی و معماری نشان داد. در قرن بیستم، با ظهور جنبش‌های هنری مدرن در ایران، هنرمندان ایرانی تأثیرات جدیدی را دریافت کردند و آثاری با الهام از هنرهای غربی ایجاد کردند.

جایگاه هنر ایران در تاریخ هنر جهان

جایگاه هنر ایران در تاریخ هنر جهان جایگاهی ویژه است. هنر ایران در طول تاریخ خود توانسته است به همه‌گیری و تأثیرگذاری بسیاری دست یابد. هنر ایران تأثیرات عمده‌ای را بر روی هنرهای منطقه‌ای مانند هنرهای خاورمیانه و آسیای مرکزی داشتو همچنین به عنوان یکی از مهمترین منابع الهام بخش برای هنرهای جهانی مانند هنر اسلامی و هنر مدرن شناخته شده است. معماری ایران با آثاری همچون پاسارگاد، نقشه جهانی سمرقند، مسجد جامع اصفهان و تخت جمشید، به عنوان شاهکارهای جهانی شناخته می‌شود.

همچنین هنر ایران در زمینه‌های دیگر نیز تأثیرگذار بوده است. هنرهای دستی مانند گلدوزی، گلیم‌بافی، قالیبافی و سفالگری ایران در سراسر جهان شهرت دارند. نقاشی ایران نیز با تکنیک‌ها و سبک‌های خاصی مانند منظره‌نگاری، نقاشی دیواری و نقاشی مینیاتوری به توسعه رسیده است.

بنابراین، هنر ایران به عنوان یکی از سرمایه‌های فرهنگی و هنری برجسته جهان، جایگاه ویژه‌ای دارد. تأثیرات آن در هنرهای جهانی، ثبت شده در آثار باستانی و معاصر، نشان از ارزش و اهمیت آن در صحنه هنر جهان دارد.

چکیده تاریخ هنر ایران (مروری بر روند نگارش تاریخ هنر ایران از دیرباز تاکنون)

«تاریخ هنر» در قیاس با سایر حوزه‌های شناختی دانشی نو محسوب می‌شود. در نیمۀ قرن هجدهم برای نخستین بار این اصطلاح در فضای آکادمیک غرب به‌عنوان دانشی مستقل مورد استفاده قرار گرفت. امروزه نیز این بخش از مطالعات هنر، زیرشاخۀ گروه تاریخ در دانشگاه‌های غرب است. در ایران رشتۀ تاریخ زیرشاخۀ علوم انسانی است؛ اما مطالعۀ آکادمیک تاریخ هنر ایران در مقطع تحصیلات تکمیلی و در قالب رشتۀ پژوهش هنر (رشته‌ای نامعلوم و مبهم) امکان‌پذیر است.

آسیب‌شناسی چراییِ عدم وجود شاخه‌ای مستقل در فضای آکادمیک ایران برای پژوهش در رابطه با تاریخ سرزمینی که تمدنی بیش از ۵هزار سال دارد، علاوه‌بر آشنایی با جهان‌بینی ایرانی‌ها نسبت به مقولۀ تاریخ هنر، می‌تواند دریچه‌ای باشد راهگشا برای توجه و تمرکز بیشتر بر این موضوع در فضای پژوهشی ایران. در این بخش قصد داریم به‌اختصار دلایل نبودِ تاریخ هنر مدون بر اساس فلسفه و اندیشۀ ایرانی را بررسی کنیم؛ سپس نگاهی تطبیقی بر جریان تاریخ‌نگاری ایران و غرب داشته باشیم.

  • چرا ما تاریخ هنر نداریم؟

همان‌قدر که حضور هنرنویس و داشتنِ رشته‌ای ویژه با عنوان تاریخ هنر در غرب امری بدیهی است، جای خالی آن در فضای آکادمیک و تاریخ ایران هم بدیهی جلوه می‌کند. گویا ما در ایران با یک پیش‌فرض کهن و جهان‌بینی خاص، هیچ‌گاه الزامی برای نگارش و بایگانی آثار هنری خود ندیده‌ایم. اگر در دوران معاصر هم به‌صورت جسته‌وگریخته به این امر پرداخته‌ایم، صرفاً از آن جهت بود که از دنیای «دیگری» جا نمانیم؛ مانند بسیاری از امور امروزمان که فقط برای رقابت با دنیای پُرهیاهوی غرب (دیگری) و رسیدن به جایگاهی که از آن جا مانده‌ایم، انجام می‌دهیم. اگر روزی به فکر نگارش تاریخِ هنرمان افتادیم از آن رو بود که دلخوش باشیم و در درون به خود ببالیم که اگر آنها تاریخ هنر دارند، ما هم داریم.

۱- نقش مناسبات قدرت و سیاست در نگارش تاریخ هنر در هر جغرافیای فرهنگی و حضور تاریخ هنر ایران، چین و در مجموع سرزمین‌های غیراروپایی در کتاب‌های تاریخ هنر هلن گاردنر و ارنست گامبریج به‌عنوان هنر «دیگری»

۲- فلسفۀ «کاین همه نمی‌ارزد شغل عالم فانی» و تأثیر آن بر عدم احساس نیاز به بایگانی آثار هنری و نگارش تاریخ هنر در تمدن ایران

۳- عدم وجود سازمان یا نظامی مشخص برای نگارش تاریخ هنر در ایران

۴- کتاب‌های پایگاه درسی آموزش و پرورش و جای خالی جهان‌بینی ایرانی در تدوین این کتاب‌ها

  • نگاهی تطبیقی بر جریان تاریخ‌نگاری در ایران و غرب

خلاصه تاریخ هنر ایران

در صورت تمایل به دستیابی به خلاصه تاریخ هنر ایران می‌توانید با استفاده از موتورهای جستجوی علمی یا منابع آنلاین دیگر، به دنبال فایل‌های PDF مرتبط با خلاصه تاریخ هنر ایران بگردید.

در کنار آن می‌توانید در وبسایت‌های علمی مانند Google Scholar، ResearchGate، Academia.edu، JSTOR و سایر منابع مشابه جستجو کنید. با استفاده از کلیدواژه‌هایی مانند “تاریخ هنر ایران”، “خلاصه تاریخ هنر ایران” یا “تاریخچه هنر ایران”، ممکن است به مقالات، کتاب‌ها و خلاصه‌هایی در قالب فایل PDF دسترسی پیدا کنید.

همچنین، در صورتی که دسترسی به کتابخانه‌های دانشگاهی یا مراکز تحقیقاتی محلی خود داشته باشید، می‌توانید به آن‌ها مراجعه کرده و درخواست دسترسی به فایل‌های PDF مرتبط با خلاصه تاریخ هنر ایران را ارائه کنید.

فرم و لیست دیدگاه

ارسال دیدگاه

۶۸ دیدگاه‌

  • سایه

    من هنرستان درس خوندم و از طریق کتاب های تاریخ هنر آموزش و پرورش با تاریخ هنر ایران آشنا شدم. بعدها هم از طریق اساتید دانشگاه. امروز اولین درسگفتار آقای دادبه رو خوندم و فهمیدم هیچی از هنر ایران نمی‌دونم. انگار با یک دنیای جدید مواجه شدم. خیلی عجیب بود که در مورد تاریخ هنر کشورم می‌خوندم اما انگار اولین بار بود که با کشور خودم آشنا می‌شدم. ممنونم از آقای دادبه و مجموعه حرفه هنرمند برای این رویکرد جدید به تاریخ هنر ایران. ای کاش آقای دادبه در دانشگاه تدریس می‌کردن یا کلاس تاریخ هنر ایران برگزار می‌کردن

    پاسخ
  • ایران دخت

    چطور می تونیم کلاس های تاریخ هنر ایران آقای دادبه شرکت کنیم؟ این کلاس ها رو مجموعه حرفه هنرمند برگزار می کنه؟ یا آکادمی و آموزشگاه های دیگه برگزار می کنن؟ ممنون می‌شم پاسخ بدین

    پاسخ
    • لوگو نویسنده
      حرفه هنرمند

      سلام دوست عزیز. آقای دادبه کلاس برگزار نمی‌کنن. می‌تونین ویدیوهای درسگفتارهای ایشون رو در سایت ما مشاهده کنید

      پاسخ
  • طاها

    شاید لازم باشه به جای این بحث‌های که دوستان در کامنت‌ها در مورد قدرنشناسی و عدم توجه به هنر ایران کردن، اول به این فکر کنیم فواید مطالعه تاریخ هنر ایران چیه؟ چرا باید تاریخ هنر بخونیم؟ به چه دردی می‌خوره؟ اول باید دلایل ارزشمندی و جایگاه ویژه یک موضوع رو بفهمیم و بعد در مورد دلایل بی‌توجهی و قدرنشناسی اون بحث کرد

    پاسخ
  • گلبرگ اصلانی

    بیشمار مقاله در رابطه با تاریخ ایران باستان نوشته شده و بسیار پژوهش و تحقیق در مورد هنر و فرهنگ ایران انجام گرفته. اما دریغ از غفلت این مردم. دوستانی که زیر این متن کامنت گذاشتن و از سودجویی و بی‌توجهی مسئولین نسبت به هنر و فرهنگ ایران گفتن شایسته‌ست این موضوع رو در نظر بگیرند که دولت‌ها و حکومت‌های سیاسی از دل این مردم آمده‌اند. پس از ماست که بر ماست.

    پاسخ
سبد خرید۰ محصول